Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Droogijsstralen is een techniek waarbij droogijs (koolstofdioxide in vaste vorm) wordt gebruikt om oppervlakken te reinigen, te ontvetten, te ontroesten of te ontbloten. Het droogijs wordt versneld en gericht op het te behandelen oppervlak, waarbij het wordt uitgestraald met hoge druk. De impact van de droogijsdeeltjes op het oppervlak veroorzaakt een grote hoeveelheid thermische energie die de verontreinigingen en coating op het oppervlak losmaakt.

Droogijsstraalprocedure en de productie van droogijspellets

Het droogijs smelt bijna onmiddellijk na het contact met het oppervlak en verdamp op dezelfde manier als water, zonder residu achter te laten. Dit maakt droogijsstralen een niet-chemische en niet-abrasieve reinigingsmethode die geen afval produceert en het behandelde oppervlak niet beschadigt.

Droogijsstralen wordt vaak gebruikt in de industrie om een breed scala aan oppervlakken te reinigen, zoals machines, gereedschappen, voertuigen en gebouwen. Het kan ook worden gebruikt om verf, rubber, lijm en andere verontreinigingen te verwijderen. Droogijsstralen is een snelle en efficiënte reinigingsmethode die tijd en geld kan besparen en kan bijdragen aan een veiligere en gezondere werkomgeving.

Productie van droogijs / Procedure en effect van droogijsstralen
  • De droogijspellets – vast CO2 met een temperatuur van -79 °C – botsen op het oppervlak met een hoge snelheid van 150 m/s. Net als bij alle andere straalprocessen verliezen de versnelde deeltjes hun kinetische energie wanneer ze op het oppervlak botsen. Hun hardheid is ongeveer gelijk aan die van gips.

  • Wanneer de microfijne ijskorrels met een temperatuur van -79 °C op het te verwijderen vuil of de te verwijderen laag botsen, zorgen het temperatuurverschil/de onderbroken afkoeling en de kinetische energie ervoor dat het vuil broos en breekbaar wordt en uiteenvalt. Hierdoor kan het vuil in een later stadium gemakkelijker worden verwijderd.

  • Latere deeltjes dringen door in de scheuren in aangekoekt vuil en aangebrachte verf en sublimeren daar van vaste toestand naar gasvormige toestand. Dit gaat gepaard met een 400-voudige volumevergroting en het vuil wordt op microscopische schaal weggeblazen.